Voluntariat 2020-2021 s1

Anul universitar 2020/2021: trei voluntari români + un voluntar internațional

Voluntari:

  • Sorina Căprioară

    Sorina Căprioară, anul I, Studii doctorale (UVT, Filologie)

    Despre Sorina:

    „Numele meu este Căprioară Sorina-Daniela și sunt traducător autorizat pentru limbile franceză și engleză. În prezent sunt înscrisă la doctorat în domeniul traductologie și  am ales să fac voluntariat în cadrul CODHUS pentru a dobândi noi competențe în analiza de corpus și a-mi aduce modesta contribuție la amplul proiect de digitalizare a metodologiilor aplicabile Științelor Umaniste derulat la UVT.”

  • Antonia Pup

    Antonia Pup, anul I, specializarea Istorie

    Despre Antonia:

    „Numele meu este Antonia și sunt pasionată de analiza critică a tot ce se întâmplă în jurul meu. Încerc să găsesc mereu esența fenomenelor care ne acaparează viața, de la studiul evenimentelor politice, la analiza contextului socio-economic, la curentele filosofice, de la problemele cu care se confruntă cetățenii în viața de zi cu zi la modul în care comunicăm. Studiez istoria, un program de studii consistent, care răspunde la principalele întrebări pe care mi le formulez în legătură cu aceste evenimente recurente: cum ne influențează trecutul prezentul și, mai ales, există o ciclicitate a contextului istoric care ne poate ajuta să explicăm mai bine schimbările și provocările cu care se confruntă omenirea pe fondul a ceea ce se prefigurează a fi cea de-a doua mare revoluție industrială, revoluția digitalizării? Am ales CODHUS pentru că sunt convinsă că acest domeniu vast - digital humanities - are nevoie de cercetători competenți, îmi doresc să mă număr printre aceștia, iar prin munca mea de cercetare să contribui la lămurirea acestor întrebări care ne frământă conștiința. Consider că acest centru de cercetare are potențialul de a inova societatea la mai multe niveluri, printre care dimensiunea istorică, o dimensiune cu un rol vital în dezvoltarea umanității. Sunt pasionată de educație, o analizez și argumentez oportunitatea unor măsuri de politici educaționale, din perspectiva unui student și activist în educație, pe blogul meu de pe platforma Adevărul.”

  • Mmasibidi Setaka

    Mmasibidi Setaka, cercetător SaDiLaR (The South African Centre for Digital Language Resources)

    Despre Mmasibidi:

    Mmasibidi Setaka este cercetător în domeniul lingvistic și digital humanities la South African Centre for Digital Language Resources (SADiLaR), primul centrul de acest tip din Africa de Sud și de pe continentul african. Interesul ei se concentrează pe limba Sesotho, care este una dintre cele 11 limbi oficiale în Africa de Sud. Direcțiile ei de cercetare se orientează spre lexicologie, științe umaniste digitale, respectiv organizarea de burse bazate pe colaborare deschisă, fiind membră a comitetului director al asociației de profil: Digital Humanities Association of Southern Africa. DH reprezintă un domeniu emergent în Africa de Sud, iar parte din responsabilitățile SADiLaR presupun găzduirea atelierelor de lucru și prezentărilor publice care să expună cercetătorilor și academicienilor noi metode și instrumente de cercetare și modul în care diferite domenii din cercetare pot fi reunite de către DH. Mmasibidi a găzduit ateliere despre burse DH, Voyant Tools și OpenRefine, printre altele, și a publicat articole despre DH în Africa de Sud și lexicografie.