Decembrie 2020, workshop DIGITT

8-9 Decembrie 2020, workshopuri din seria DIGITT, Studiile lingvistice în era digitală. Instrumente digitale utile pentru lingvistică și analiza discursului, la specializările Română A și A’, FLIT

În perioada 8-9 decembrie 2020, studenții de la specializările Română A și A’ din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie au participat la un nou workshop din seria DIGITT (Digital Linguistics Talks in Timișoara), intitulat Studiile lingvistice în era digitală. Instrumente digitale utile pentru lingvistică și analiza discursului. Prima parte a workshopului a constat într-o prezentare a proiectului ROGER (Genuri academice la intersecția dintre tradiție și internaționalizare: Cercetare contrastivă pe bază de corpus asupra utilizării genurilor academice de către studenții din România) și a centrului CODHUS (Centrul de Cercetare și Implementare a Metodelor Digitale Bazate pe Lingvistica de Corpus cu Aplicabilitate în Științele Umaniste), care își propune să fie „casa codurilor digitale pentru umaniști”. Discutând apoi despre diferite aplicații pe care studenții le folosesc în timpul liber, celor prezenți le-au fost expuse exemple din analizele făcute de membrii ROGER și CODHUS în ultimele luni, accentuând oportunitatea pe care studenții o pot avea dacă aleg un stagiu de practică sau voluntariat la CODHUS, unde își pot dezvolta capacitățile de cercetare. Studenții au aflat de instrumente precum AntConc, Lancsbox, Sketch Engine, Voyant tools, iar întâlnirea a mizat, în a doua parte, pe câteva exerciții aplicate: folosind ultimul instrument menționat (Voyant tools), participanții au analizat sumar două corpusuri pentru a observa remodelările discursului presei din ultima vreme, datorate în special pandemiei. La final, cei prezenți au participat la un scurt quiz, iar studenții cu cele mai bune punctaje au primit premii, constând în materiale promoționale ROGER.

Le mulțumim doamnei lect. dr. Ana-Maria Radu-Pop de la Departamentul de Studii Românești pentru disponibilitate, Biancăi Socaci (practicant CODHUS) pentru compilarea corpusurilor și studenților pentru implicarea activă!

Afișul evenimentului:

Pasaje din prezentare:

Screenshots:

Rezultatele concursului: