Iunie 2022, SIG 12 Biennial Conference #right2write

Între 20-22 iunie 2022, Mădălina Chitez, Claudia Doroholschi și Loredana Bercuci au participat la conferința SIG 12 Biennial Conference 2022 #right2write organizată de Universitatea Umeå, Departmentul de lingvistică, LITUM în Suedia. Au prezentat lucrarea Stance and voice: a corpus-based cross-disciplinary study of student theses in English and Romanian.

Rezumat:

Conceptele de „stance” și „voice” sunt printre cele mai discutate în domeniul lingvisticii aplicate. Se pare că acestea trebuie să fie însușite de studenți pentru ca aceștia să își poata exprima atitudinea față de cercetarea proprie. În acest studiu, am folosit Modelul lui Hyland (2008) pentru a analiza un corpus de lucrări scrise de studenți în L1 (română) și L2 (engleză) în mai multe discipline.

Corpus-ul analizat conține 68 de lucrări de licență și 28 de lucrări de disertație scrise de studenți de la 10 universități din România, în patru discipline (filologie, economie, infromatică și științe politice), în română și în engleză. Acesta face parte din corpus-ul ROGER, creat de Universitatea de Vest între 2017-2020. Scopul principal al cercetării a fost să stabilim măsura în care normele de scriere anglo-americane influențează scriitura studenților în limba română în cele patru discipline din punct de vedere al atitudii studenților exprimată în texte.

Fotografii de la conferință: