Noiembrie 2021, Prelegere invitată la CODHUS/LIT

În data de 29 noiembrie 2021, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a avut loc o nouă prelegere din seria Romanian Diaspora@WUT Guest Lectures/Workshops (inițiativă a Departamentului de Relații Internaționale), facilitată de Centre for Corpus Related Digital Approaches to Humanities (CODHUS). Invitatul acestei sesiuni a fost Prof. Dr. Dragoș Ciobanu, profesor de terminologie computațională și traducere automată din cadrul Centrului de Traductologie de la Universitatea din Viena. Prelegerea s-a intitulat Inteligența Artificială în slujba terminologilor și traducătorilor și a fost moderată de Dr habil Madalina Chitez, director CODHUS.

La eveniment au participat cadre didactice și cercetători LIT, membrii ai comunității universitare timișorene, dar și studenți interesați de temele dezbătute: de la resurse de informare, instrumente automate de traducere (machine translation), până la cursuri disponibile, proiecte dezvoltate și posibile inițiative comune.

Cu o bogată experiență în utilizarea instrumentelor digitale în traducere și recunoaștere vocală, Prof. Dr. Dragoș Ciobanu a obținut un doctorat în lingvistică de corpus în 2006 la Universitatea din Leeds, instituție cu care colaborat până în 2020. Din octombrie 2020 este profesor la Departamentul de Traductologie al Universității din Viena și coordonează grupul de cercetare HAITrans (https://haitrans.univie.ac.at/).

Mai multe despre Prof. Dr. Dragoș Ciobanu aici.

Mai multe despre CODHUS aici.

Mai multe despre inițiativa DRI aici.

 

Afișul evenimentului:

 

Imagini din timpul prelegerii: