Martie-Aprilie 2022, workshop DIGITT – Studiile literare

Martie-Aprilie 2022, workshopuri din seria DIGITT: Studiile literare în era digitală. De la cantitativ la calitativ în studiile literare și analiza discursului – la specializările I LL Română A+ A’

În perioada 23 martie – 1 aprilie 2022, studenții de la specializările Română A și A’ (anul I) din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie au participat la o nouă ediție a workshopului din seria DIGITT (Digital Linguistics Talks in Timișoara), intitulat Studiile literare în era digitală. De la cantitativ la calitativ în studiile literare și analiza discursului. Desfășurat online, modulul i-a inițiat pe studenți în utilizarea instrumentului Voyant Tools, aplicat pe un corpus de texte publicistice, respectiv pe un corpus de poezii lirice.

Afișul workshopului:

Activitățile studenților:

Martie 2022, Lansare serie SPOR

Lansarea volumului Corpus Related Digital Humanities: lnterdisciplinary Micro Perspectives (EUV) în cadrul Bookfest Timișoara

Centrul de cercetare CODHUS (Centre for Corpus Related Digital Approaches to Humanities), afiliat Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT, a lansat primul volum din seria SPOR (Science Popularization Reports) la Editura Universității de Vest, colecția „Biblioteca de cercetare”. Prin această serie coordonată de Mădălina Chitez, Roxana Rogobete și Loredana Bercuci, CODHUS își propune să disemineze și să popularizeze metodele și instrumentele utilizate în diferite studii de caz din sfera digital humanities, iar prezentul volum este primul din România care coagulează inițiative de cercetare din acest domeniu. Intitulată Corpus Related Digital Humanities: Interdisciplinary Micro Perspectives (Lingvistica de corpus în digital humanities: micro-perspective interdisciplinare) și editată de Mădălina Chitez, Roxana Rogobete, Loredana Bercuci, Andreea Dincă, Raluca-Andreea Petruș, publicația este bilingvă (română-engleză) și conține 13 studii realizate de cercetători cu experiență sau studenți care și-au desfășurat activitatea de practică ori voluntariat în cadrul CODHUS. Fiecare capitol reflectă viziunea autorilor asupra utilizării metodelor digitale în cadrul anumitor componente ale științelor umaniste (lingvistica generală, literatura sau studiile culturale). Totodată, volumul demonstrează potențialul interdisciplinar pe care îl au cercetările care abordează astfel de metode, prin inserții referitoare la studiile politice, gaming, popular culture, studii de film, analiza discursului etc. Evenimentul prin care CODHUS debutează cu SPOR a avut loc joi, 31 martie 2022, la ora 15:00, în cadrul Bookfest Timișoara, fiind organizat cu sprijinul Editurii Universității de Vest (director: Marilena Tudor). Invitatele întâlnirii au fost conf. univ. dr. Valy Ceia (prodecan LIT și vicepreședinte CODHUS), respectiv Cristina Oneț (designerul grafic al cărții).

Afișul evenimentului:

Fotografii din cadrul lansării:

Septembrie 2019, #DIGITTworld – Digital Linguistics Workshop powered by ROGER and CODHUS

Joi, 26 septembrie 2019, studenții anului I ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie au participat în cadrul unui atelier pregătit de echipa de cercetători a proiectului ROGER, numit #DIGITTworld – Digital Linguistics Workshop, primul eveniment la care s-a realizat mediatizarea CODHUS (Centrul de Cercetare și Implementare a Metodelor Digitale Bazate pe Lingvistica de Corpus cu Aplicabilitate în Științele Umaniste).

În prima parte a workshopului, dr. Mădălina Chitez și asist. univ. dr. Roxana Rogobete le-au făcut „cunoștință” studenților cu ROGER, proiectul de cercetare care se ocupă de Genurile academice la intersecția dintre tradiție și internaționalizare: Cercetare contrastivă pe bază de corpus asupra utilizării genurilor academice de către studenții din România. Principalele aspecte discutate în cadrul workshopului au fost misiunea proiectului, obiectivele acestuia, sursele de finanțare, schimbările pe care le aduce era digitală și, implicit, instrumentele digitale care ajută la realizarea muncii de cercetare în domeniul științelor umaniste, dar și importanța îmbunătățirii scrierii academice în România, prin realizarea unor cercetări continue privind acest aspect. De asemenea, studenții au fost familiarizați cu anumite concepte-cheie ale proiectului, și anume corpus, lingvistică de corpus, digital humanities, dar și cu activitatea pe care cercetătorii proiectului ROGER au întreprins-o. Totodată, studenților din anul I li s-a prezentat noul centru de cercetare – CODHUS – înființat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, în colaborare cu Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică. În cadrul acestuia, studenții beneficiază de multiple oportunități, prin activități de voluntariat sau/și practică.

În a doua parte a workshopului, asist. univ. dr. Loredana Bercuci și Andreea Dincă au realizat, împreună cu studenții, o serie de activități practice extrem de interesante focalizate pe lingvistica de corpus, centrală în activitatea de cercetare a CODHUS. De pildă, aceștia au putut observa, cu ajutorul unor instrumente online, anumite ocurențe constante ale cuvintelor dintr-un anumit corpus de texte sau chiar analiza limbajului unor vloggeri foarte cunoscuți.

Studenții au fost entuziasmați de această activitate, stârnindu-le interesul pentru viitoare activități în care aceștia vor putea fi implicați. Activitatea s-a încheiat printr-un quiz extrem de interactiv și amuzant privind lingvistica, ce a adus câteva „premii” delicioase studenților cu cele mai bune răspunsuri.