Acasă

 

Bine ați venit pe pagina centrului de cercetare CODHUS!

Științele umaniste au intrat în era digitală. Cercetătorii implicați în activitățile centrului de cercetare CODHUS conduc studii legate de lingvistica de corpus din sfera științelor umaniste. Aceste studii au ca scop identificarea de soluții aplicative multidisciplinare, care integrează metode digitale de cercetare.

  • Mai multe despre CODHUS…

    Științele umaniste și tehnologia

    Științele umaniste și tehnologia nu se împacă, cel puțin nu în imaginația noastră colectivă. Ne-am obișnuit cu arhetipul umanistului care trăiește printre cărți și nu îl interesează tehnologia sau cu IT-istul care nu se preocupă de problemele „abstracte” abordate de experții în lingvistică, literatură, istorie etc. Situăm aceste domenii la poli opuși, dar, în realitate, în zilele noastre, încep să fie mai compatibile decât par, ba chiar sunt pe cale să devină complementare. Cu ajutorul metodelor digitale, științele umaniste își deschid așa-numitul „al treilea ochi” datorită posibilității, în principal, de a procesa big data și de a analiza eșantioane reprezentative mult mai eficient și mai detaliat decât este posibil prin metodele tradiționale.

    Digital Humanities la UVT

    Pentru a suplini lipsa utilizării metodelor digitale în științele umaniste în România, o echipă de cercetători și cadre didactice de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie (FLIT) din cadrul Universității de Vest din Timișoara a înființat, în octombrie 2019, centrul de cercetare CODHUS (Centre for Corpus Related Digital Approaches to Humanities, Centrul de Cercetare și Implementare a Metodelor Digitale Bazate pe Lingvistica de Corpus cu Aplicabilitate în Științele Umaniste). Cu ancora bine fixată pe noțiunea de corpus, centrul și-a început activitatea datorită proiectului ROGER (http://roger.projects.uvt.ro), în cadrul căruia se desfășoară activități de cercetare din domeniile lingvistică de corpus, lingvistica contrastivă, scriere academică, retorica contrastivă și predarea limbilor / literaturii bazată pe metode digitale.

    CODHUS se constituie ca o organizație științifică transversală, incluzând diferite facultăți și departament. Spre exemplu, centrul CODHUS a adunat și cercetători interesați de literatura creată de sau în mediul digital, unde poezia se întâlnește cu informatica într-un algoritm creator de conținut. CODHUS își propune să implice și colegi de la Departamentul de Informatică, interesați de dezvoltarea de soluții pentru implementarea metodelor digitale în studiului/ cercetarea din domeniile umaniste.

    Astfel, proiectul nu e despre filologii care au descoperit programarea și despre IT-iștii care au înțeles că există aplicabilitate în științele umaniste. Este vorba despre complementaritatea dintre cercetare și digitalizare pentru obținerea unor rezultate imediate cu caracter aplicativ în spectru trans- și interdisciplinar. Aflați pe teren familiar și comun, atât „umaniștii” cât și IT-iștii se pot concentra pe misiunea de a populariza utilizarea metodelor digitale în studiul disciplinelor umaniste. O astfel de schimbare de paradigmă nu poate avea decât un impact calitativ major asupra cercetărilor și a comunităților discursive.

    Profilul CODHUS

    Profilul centrului CODHUS este: un centru de cercetare unde se promovează folosirea metodelor digitale ce au legătură cu lingvistica de corpus și care au relevanță pentru științele umaniste. Centrul nostru are un puternic caracter aplicativ, pentru că urmărim să oferim soluții practice de predare, învățare sau utilizare la scară largă unor grupuri cât mai largi de utilizatori: soluții software pentru universități sau mediul pre-universitar (predare limbi, tooluri pentru traduceri, metode de predare digitale în științele umaniste etc.) și diverse resurse online (pagini web, ghiduri digitale, baze de date).

    Numele CODHUS

    Numele său are și el o poveste: COD (simbol al digitalizării) și HUS (hūs în engleza veche; Huus în germana elvețiană, înseamnă „house” / casă)

    Vrem să creăm, așadar, o „casă a codurilor digitale pentru umaniști“.

Noutăți